Pôjde o 16. ročníka tohto podujatia, ktoré je zamerané na prezentáciu a revitalizáciu tradičného ovocinárstva, prednostne pestovania a spracovania sliviek v myjavskom regióne.
Cieľom podujatia je uchovávať, revitalizovať a propagovať časť kultúrneho dedičstva, ktorá sa zaoberá problematikou tradičného ovocinárstva, jeho vplyvom na tradičnú stravu regiónu a tiež upriamuje pozornosť na výrobu destilátov v dedinskom prostredí.
Projekt podporuje súdržnosť a atraktívnosť prihraničného územia, upevňuje cezhraničnú spoluprácu regiónov, kde má pestovanie ovocných stromov, obchodovanie, spracovanie ovocia a výroba domácich ovocných destilátov dlhoročnú tradíciu. Podujatie prezentuje najmä problematiku zakladania a starostlivosti o sady, ochranu a pestovanie pôvodných odrôd sliviek. Poukazuje na rôzne spôsoby a formy spracovania sliviek.
Súčasťou programu bude praktický seminár na tému O alkoholických produktoch inak s odbornou garanciou Ing. Júliusa Forsthoffera, PhD. a pod patronátom Slovenského Rádu rytierov destilátov. Jednotlivé témy odprezentujú doc. Ing. Vladimír Žúbor, PhD. a Ing. Jozef Válek.
V stodole Gazdovského dvora si návštevníci pozrú etnografický film z cyklu Sedemdesiat sukien mala s názvom Čepce z myjavskej oblasti. Ten sa zaoberá tradičnou pokrývkou hlavy vydatých žien v myjavskej oblasti a jej vývojom od polovice 19. storočia. Film pripravila Lucia Franická Macková, sprievodné slovo nahovorila Miroslava Obuchová a vyrobilo ho Centrum tradičnej kultúry v Myjave, OvZP TSK.
Súčasťou podujatia bude bohatý program, v ktorom sa predstavia CM Frišká z Kyjova, ŽPS Koňadra z Vracova, DO Nejexmíchu a Prietržskí heligonkári. Ostatný program bude realizovaný v priestoroch Gazdovského dvora i v jeho okolí. Praktické ukážky spracovania sliviek a tradičného varenia slivkového lekváru budú prezentovať členovia FSk Kýčer z Turej Lúky. Regionálne kuchyne pripravia ochutnávku rozličných slivkových špecialít, v detských dielňach si budú môcť malí návštevníci vyskúšať varenie slivkových gulí i lekvárových periek.
Aj v tomto ročníku bude nachystaná ovocná tržnica, kde si budete môcť zakúpiť sušené ovocie, slivky, džemy, sirupy, šťavy, lekvár a ďalšie produkty z ovocia. Koštovku páleného a riadenú degustáciu pre vás pripravia členovia OZ Matejovec.
Po Dňoch sliviek, v termíne od 8. do 12. septembra 2025, bude v Gazdovskom dvore pre deti zo základných a materských škôl pripravené sprievodné podujatie nazvané Varenie slivkového lekváru tradičným spôsobom, ktoré bude spojené s rozprávaním o ovocinárskych tradíciách na kopaniciach, školou tanca, spevu a s tradičným občerstvením.
V prípade záujmu sa môžete na tento program záväzne prihlásiť v Centre tradičnej kultúry v Myjave, Partizánska 290/17, 907 01 Myjava, na tel. číslach 034/621 32 52, 0918 968 706 alebo na e-mailovej adrese eva.cmelova@ctkmyjava.sk.
Podujatie podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.
zdroj: Centrum tradičnej kultúry v Myjave, OvZP TSK