Okrem bežnej prevádzky, v rámci ktorej si návštevníci môžu Gazdovský dvor prezrieť aj s výkladom, oboznámiť sa s predmetmi dennej potreby, remeslami, pracovným kolobehom kopaničiarov, s ľudovým odevom a podobne, sa v areáli konajú počas roka pravidelné podujatia tradičnej ľudovej kultúry, výchovno-vzdelávacie programy pre deti a mládež či spoločenské akcie na objednávku.
Pravidelné podujatia
Medzi najvýznamnejšie a najobľúbenejšie pravidelné akcie v Gazdovskom dvore patria Dožinky a Dni sliviek. Dožinky sa konajú vždy v auguste a žije nimi prakticky celá mestská časť Turá Lúka. V oddychovom areáli Padelky si návštevníci môžu napríklad pozrieť ukážky tradičných poľných prác bez použitia modernej techniky tak, ako sa robili kedysi, zasúťažiť si v kosení, vychutnať si gurmánske hody v réžii turolúckych poľovníkov alebo sa zúčastniť prípravy dožinkových vencov. Priamo v Gazdovskom dvore a jeho okolí je každoročne pripravený jarmok zameraný najmä na tradičné remeslá a regionálnu kuchyňu, pohostenie pre koscov a členov dožinkového sprievodu i dožinková zábava pre širokú verejnosť.
Deň sliviek, ako napovedá samotný názov, je venovaný predovšetkým tomuto ovociu typickému pre kopaničiarsky región a jeho rôznym podobám. Mesto Myjava a Centrum tradičnej kultúry Myjava ho organizujú pravidelne v septembri. Jeho súčasťou bývajú odborné prednášky zamerané na ovocinárstvo a výrobu destilátov, filmové premietania, koštovka páleného, tradičné varenie slivkového lekváru a príprava slivkových gulí, sprievodný kultúrny program.
Výchovno-vzdelávacie programy
Akcie zamerané na edukáciu či propagáciu tradičnej ľudovej kultúry medzi deťmi a mladými usporadúva v Gazdovskom dvore pravidelne Centrum tradičnej kultúry Myjava. Tieto programy systematicky pokrývajú významné obdobia roka, s ktorými sa spájajú ľudové zvyky a tradície. Napríklad fašiangy, Veľká noc, varenie slivkového lekváru na jeseň, priadky, advent, Vianoce... V každom takomto výchovno-vzdelávacom podujatí si deti z materských škôl a žiaci základných škôl môžu vyskúšať činnosti typické pre dané obdobie. Napríklad pletú korbáče, zdobia kraslice, vyrábajú vianočné ozdoby, pripravujú cesto na slivkové gule. Učia sa piesne a riekanky a počúvajú tematický výklad pripravený primerane ich veku. Nechýba ani pohostenie. Na výchovno-vzdelávacie programy v Gazdovskom dvore je potrebné sa vopred prihlásiť podľa pokynov, ktoré Centrum tradičnej kultúry zverejňuje na plagátoch a pozvánkach ku konkrétnym podujatiam buď na svojom webe alebo na našej stránke.
Spoločenské akcie
Jednotlivci, firmy či organizované skupiny môžu Gazdovský dvor v Turej Lúke využiť aj na usporadúvanie rodinných či spoločenských akcii v štýlovom prostredí, ktoré areál hosťom ponúka. Izba na prízemí gazdovského domu, upravená stodola, ale aj dvor sú vhodné napríklad na rodinné oslavy, firemné posedenia, pracovné obedy, významné obchodné rokovania alebo dokonca na usporiadanie svadby. Možností je veľa, len sa treba vopred dohodnúť na termíne a zabezpečení občerstvenia s gazdinou.
Programy na objednávku
Organizované skupiny či zájazdy si môžu návštevu Gazdovského dvora spestriť aj niektorým z platených programov. Kopaničiarska usadlosť im vie ponúknuť napríklad typickú kopaničiarsku svadbu, zabíjačku alebo dupanie humna. V programoch účinkujú členovia miestnych folklórnych súborov, spravidla ide o Folklórny súbor Kopa a Folklórnu skupinu Kýčer, ktorých dlhoročná prax v zachovávaní a prezentácií ľudových zvykov a tradícií je zárukou zábavy a príjemného zážitku pre každého návštevníka.
Pri kopaničiarskej svadbe návštevníci uvidia ozajstné prípravy na túto významnú udalosť v živote človeka. Patrí medzi ne trebárs obliekanie a čepčenie nevesty i príprava pierok družicami. Ďalej zažijú tradičné obrady, ako napríklad pýtanie nevesty starým svatom a širokou, jej vydanie ženíchovi, odchod na sobáš, odobratie venca a pierka a prijatie manželov medzi mužov a ženy. Nasleduje svadobná zábava a hostina typická pre kopaničiarsky región.
Ďalším programom je zabíjačka, ktorá bola v myjavskom kraji typickou udalosťou zimného obdobia a zvyčajne sa konala okolo Vianoc. V minulosti tu nezvykli pozývať mäsiara, ale všetko robil gazda s pomocou rodiny. Hostia tu môžu vidieť a byť zapojení do spracovania mäsa, prípravy zabíjačkovej kaše, jaterničiek, klobás, kapustnice... No a po robote nasleduje karminá. Hostina, na ktorú sú všetci pozvaní a môžu ochutnávať z toho, čo sa im podarilo pripraviť. Nechýba ani muzika, aby bolo okolo stola ešte o čosi veselšie.
No a do tretice tu máme dupanie humna. Pri tejto akcii ide o prípravu stodoly, respektíve dlážky v stodole, na uskladnenie obilia po žatve. Na myjavských kopaniciach sa stavali stodoly zo surovej tehly. Krov bol drevený a strecha pokrytá slamenými snopmi - doškami, ktoré neskôr nahradila škridla. Hlinenú podlahu v stodole bolo potom treba utlačiť, aby bola pevná, tvrdá a dalo sa nej obilie vymlátiť. Keďže na veľkých gazdovstvách bývali stodoly veľké, pomáhala pri príprave humna celá rodina. A šikovný gazda to riešil tak, že usporiadal v stodole tanečnú zábavu. Takýmto spôsobom sa humno udupávalo najlepšie a zároveň najpríjemnejšie. Hostia tohto programu sa tak môžu v Gzadovskom dvore nielen zabaviť pri muzike, dobre sa najesť a napiť, ale si aj vyskúšať trebárs prácu s cepmi a pomôcť s rozhadzovaním pliev a polievaním dlážky, aby bola stodola riadne nachystaná.
Keďže zabezpečenie týchto programov je organizačne náročnejšie, treba si druh podujatia, jeho termín a spôsob občerstvenia dohodnúť v dostatočnom predstihu.