Destilát, to je niečo „živé“, čo má dušu a odráža vzťah človeka a prírody. Medzi človekom a pálením musí byť založený vzťah na kvalite a nie na kvantite. A to je aj cieľom Koštovky páleného s mottom „Pime málo, ale dobré!“ Nie nadarmo sa hovorí, že je to čarovná tekutina, ktorá je v malom množstve liekom a vo veľkom jedom.
Každý si chváli to svoje pálené, každý si myslí, že to jeho je najlepšie. Koštovka páleného je príležitosťou dať si ohodnotiť svoj produkt ozajstným odborníkom, ktorých sa každým rokom schádza na Myjave viac a viac.
Ak sa destilát v technologicky odôvodnenom množstve podrobuje senzorickým, chuťovým a aromatickým testom, prípadným skúškam, teda napríklad degustácií, pričom táto degustácia je vykonávaná vyškolenými odborníkmi s príslušným oprávnením alebo odbornými skúsenosťami, degustáciu s koštovkou možno realizovať. Podmienkou je, že destilát nebude predmetom ďalšieho predaja. Naša Koštovka páleného uvedené náležitosti spĺňa.
Skôr, ako sa v sobotu 17. mája 2025 v Kultúrnom dome Samka Dudíka na Myjave uskutoční toto medzinárodné podujatie, prípravný výbor vyhlasuje súťaž, do ktorej sa môže zapojiť každý, kto prinesie 0,33 litra páleného v bielej fľaši, uvedie na nej druh destilátu a rok vypálenia. Vzorky destilátov budú rozdelené do kategórii: slivky, durandie, belice, hrušky, jablká, marhule, broskyne, čerešne, višne, oskoruše...
Degustačné komisie ohodnotia vzhľad, čistotu vône, intenzitu vône, čistotu chuti, intenzitu chuti a celkovú vyváženosť destilátu.
Vzorky páleného sa zbierajú do 18. apríla 2025 a kvôli ich odovzdaniu sa môžete ozvať na tel. čísla 0903 868 343 a 0944 785 373.
Pozývame vás, skúste porovnať kvalitu vášho „všelieku“ s tými ostatnými a prineste aspoň jednu vzorku do súťaže.
V. Jurenková
Slovenský Rád rytierov destilátov