Obradovú cestovinu si tu budete môcť vyrobiť na tradičnom náradí.
Príprava hrtánkov vychádza z tradície pytlikárskych rodín a ich pôvod siaha do obdobia rozmachu tkáčskeho a pytlikárskeho remesla. A prečo sa pytlikári spájajú s hrtánkami?
Ich tkáčsky stav mal jeden základný komponent, ktorému sa hovorilo paprstek. Bola to časť, ktorá sa nachádzala na začiatku a konci stavu, cez ktorú viedli osnovu. Osnova musela byť poriadne napnutá, preto sa paprsteky rýchlo opotrebovali a často sa vymieňali. Keďže v minulosti nič nevyšlo nazmar, ženy pytlikárov využívali kratšie narezané časti paprstekov na výrobu cestovín, ktoré tvarom pripomínali hrtan. Uvarené cestoviny sa jedli v morčacej alebo slepačej polievke.
Dodnes viacerí potomkovia pytlikárskych rodín udržiavajú tradíciu prípravy hrtánkov počas vianočného obdobia. Na podujatie preto prijala pozvanie vnučka známeho pytlikárskeho majstra, pani Boženka Zemanová z Myjavy, ktorá dodnes robí pred sviatkami množstvo hrtánkov pre rodinu a známych. Lektorkou podujatia bude pani Monika Hradská zo Starej Myjavy.
V prípade záujmu o toto podujatie sa, prosíme, záväzne prihláste na e-mailovej adrese eva.cmelova@ctk.tsk.sk alebo na tel. číslach: 034/621 32 52, 0918 968 706. K dispozícií bude tiež možnosť zakúpiť si tradičné náradie na výrobu hrtánkov.
Na prípravu cesta si treba priniesť 1 vajce, ¼ kg polohrubej múky a 1 misku. Veríme, že si tieto tradičné obradové cestoviny nájdu opäť svoje miesto v súčasnom regionálnom jedálničku.
zdroj: Centrum tradičnej kultúry v Myjave, OvZP TSK